UNIKUDELMIA
Näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksiin voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Unikudelmia on elämyksellinen taidemaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee yli 75 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.

Unikudelmissa on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjoista. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla esineillä ja yksityiskohdilla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Oulun lastenkulttuurikeskuksen sanataideopettajat ovat tuottaneet jokaiseen näyttelyn kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on jokaisen vapaasti käytettävissä kirjallisuuslähtöisen sanataiteen materiaalipankki KISAMASSA.

Unikudelmia on Oulun lastenkulttuurikeskuksen näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikoilla kulttuuritalo Valveella huhti–heinäkuussa 2017. Näyttely on lähtenyt kiertomatkalle Oulusta kesällä 2017, ja vuoden 2024 loppuun mennessä sen on kokenut yli 90 000 kävijää.

  • Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma

    Kirjallisuutemme erilaiset näkökulmat uneen lumoavat: On rauhallista päivä-, yö- tai talvilepoa, unimaailman karnevalistista iloa ja surrealistisia yllätyksiä sekä painajaisten kammoa ja kauhua. On koomaan vaipuneen outo ja tuntematon unitila. On saari, jossa unennäköä pidetään sairautena ja rikoksena, ja siitä paljastuneet sysätään pakkotyöhön karmeisiin olosuhteisiin. Ja on toinen saari, jossa muuan taiteilija vangitsee maalauksiinsa unia, joita toiset vasta uneksivat.

    Kirjoissa uni voi olla reitti kuolleiden maailmaan tai lumoavan unien kirjaston ihmeellisten tarinoiden äärelle. Unen kautta voi päätyä kokonaan toiseen todellisuuteen jossain oman maailmamme ulottumattomissa.

    Eri taiteenalojen ammattilaisten yhteistyöllä Unikudelmia-näyttelystä on kasvanut elämyksellinen ja kokemuksellinen taidemaailma, jossa näyttelyvieraan omat unet ja unelmat kietoutuvat yhteen suomalaisen kirjallisuuden uneliaiden kertomusten kanssa. Unikudelmien jokaisella esineellä ja yksityiskohdalla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Näyttelyn taidekudelmaan kietoutuu myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjallisuudesta.

    Unikudelmia on rakkauden- ja kunnianosoitus suomalaiselle kirjallisuudelle. Se on kymmenien teosten, taiteilijoiden ja tekijöiden vuoropuhelusta syntynyt kudelmaverkosto, jota kukaan ei olisi voinut tehdä yksin. Näyttely on lukemattomista unilangoista kudottu polku kohti tarinoita: jossain täällä ne alati odottavat, että joku avaa kannen ja alkaa lukea tai kertoa. Hiljaa itsekseen tai kenties jonkun hieman suuremman sylissä kuunnellen.

  • Unikudelmia-näyttelyyn liittyvä kirjallisuus

    Unikudelmia on kirjallisuuslähtöinen näyttely, jonka jokaisella suurella ja pienellä yksityiskohdalla on oma tarinansa. Kaikki nämä tarinat ovat peräisin näyttelyn 36 kirjan kansien välistä. Näyttelyn käsikirjoittaneet sanataideopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat laatineet jokaiseen Unikudelmien kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.

  • Yhteystiedot

    Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ouka.fi

    Anna Anttonen, p. 044 703 7541
    Kati Inkala, p. 044 703 7543

    Lisätietoja näyttelykiertueesta: Tiina Paaso, p. 040 536 9282

    Unikudelmia.fi-sivua koskeva saavutettavuusseloste >>

    Näyttelyn taiteellinen työryhmä

    Alkuperäisidea, käsikirjoitus, näyttelysuunnittelu ja sanataidekasvatusmateriaalit
    Anna Anttonen ja Kati Inkala

    Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat työskennelleet Oulun lastenkulttuurikeskuksessa sanataiteen vastuuopettajina vuodesta 2006 lähtien. Peruskoulutukseltaan molemmat ovat äidinkielen ja kirjallisuuden opettajia (FM). Anttonen ja Inkala ovat olleet Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen taiteellisia johtajia festivaalin ensimmäisestä tapahtumavuodesta (2007) lähtien. Yhdessä työryhmiensä kanssa he ovat tuottaneet useita näyttelyjä. Yksi varhaisimmista on elämyksellinen Saareen-näyttely, joka kiersi Suomea vuosina 2010 – 2016 ja keräsi yli 70 000 kävijää. Saareen sai vuonna 2013 valtakunnallisen Onnimanni-palkinnon lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämistyöstä. Tällä hetkellä kiertueella on myös Anttosen ja Inkalan yhdessä kirjailija Eppu Nuotion ja kuvittaja Liisa Kallion kanssa käsikirjoittama Minä tykkään nyt.

    Näyttelysuunnittelu, visualisointi ja lavastus
    Heidi Kesti

    Heidi Kesti on oululainen kuvataiteilija, lavastaja ja puvustaja. Hän valmistui Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2005 ja on sen jälkeen työskennellyt vapaana taiteilijana useiden eri ammattilaisten ja tuotantojen parissa. Kestin rooli Unikudelmissa oli toimia näyttelysuunnittelijana ja ohjata monialaista visuaalista työryhmää. Hän on myös valmistanut näyttelyyn useita teoksia.

    Lavastus ja lavasterakentaminen
    Petri Haapakoski

    Petri Haapakoski on lavasterakentamisen erikoisammattimies. Unikudelmiin Haapakoski on rakentanut useita elementtejä, kuten Tuulipuun ja Tatun ja Patun oudosta unikirjasta  tutun huijarisänkykauppiaan antiikkisängyn. Hän toimi lavasterakentajana ja -suunnittelijana myös suuren suosion saaneessa Saareen-näyttelytuotannossa.

    Äänet
    Anssi Laiho

    Anssi Laiho on opiskellut säveltämistä ja äänisuunnittelua City College of Manchesterissa ja Oulun konservatoriossa. Viimeisten viiden vuoden aikana Laiho on vakiinnuttanut paikansa yhtenä Pohjois-Suomen aktiivisimmista ja kysytyimmistä äänisuunnittelijoista. Unikudelmiin Laiho suunnitteli kokonaisäänimaailman sekä pisteääniä mm. puhelimiin ja Tähtisumuvaunuun.

    Seitit ja verkot
    Maria Littow

    Maria Littow on oululainen vapaa taiteilija, joka on 35 vuoden ajan ilahduttanut katsojia tanssien, tehden koreografioita ja opettaen tanssia. Valmistuttuaan puualan artesaaniksi vuonna 2009 hän on tehnyt myös lavastuksia ja installaatioita tanssiesityksiä varten. Unikudelmien katossa riippuu lukuisia Littowin käsissä syntyneitä unisieppareita.

    Tuotantoassistentti, kuvataiteilija
    Tiina Paaso

    Tiina Paaso on oululainen kädentaitaja ja kuvataiteilija. Hän valmistui Lapin ammattikorkeakoulusta vuonna 2014, ja hän on opiskellut kuvataidetta myös Limingan taidekoulussa sekä Lapin yliopistossa. Unikudelmiin Paaso valmisti mm. Unensaattaja-tekstiiliteoksen. Lisäksi hänellä oli näyttelyssä monenlaisia tuotannollisia tehtäviä.

    Unikudelmien työryhmää, kuvassa vas.: Maaria Rousu, Katri Tenetz, Anna Anttonen, Petri Haapakoski, Heidi Kesti, Kati Inkala, Tiina Paaso ja Anssi Laiho

    Näyttelyn taiteilijoita ja yhteistyökumppaneita

    Unikudelmia-näyttelyssä on mukana seuraavien taiteilijoiden töitä:

    Satu Kontinen
    – Kontinen on toteuttanut myös näyttelyjulisteen ja -oppaan kuvitukset

    Johanna Huhtamaa
    Kati Leinonen
    Jenny Lucander
    Moosa Myllykangas
    Pasi Räbinä
    Jaakko Tornberg
    Taruliisa Warsta
    Auli Sukuvaara
    Helena Kaikkonen

    Neulojat ja virkkaajat
    Minna Juotasniemi, Miranna Niva, Tanja Nurmesjärvi ja Vilma Jumisko

    Painajat
    Matilda Pelo ja Sofia Seppälä

    Elektroniset tehosteet
    Jani Iivari

    Piirrokset ja etiketit
    Sara Ahola, Siina Sipilä ja Eeva-Liisa Saarela

    Kirjallisuuden asiantuntija
    Anne Alarto, Oulun kaupunginkirjasto

    Visuaalisen taiteen asiantuntijat
    Anna-Riikka Hirvonen ja Elina Vieru, Oulun taidemuseo

    Yhteistyökumppanit
    Myllylahti, Schildts & Söderströms, Otava, Tammi, WSOY, Teos, Suuri Kurpitsa, Jalava, Oulun kaupunginkirjasto, Oulun taidemuseo, Valveen elokuvakoulu, OSAO Myllytullin-Pikisaaren yksikkö ja lehtori Suvi Pöyhtäri

    Tuotanto ja tiedotus
    Unikudelmia on Oulun lastenkulttuurikeskuksen näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikoilla 2017. Lastenkulttuurikeskus osa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluita. Näyttelyn vastaavana tuottajana toimi Katri Tenetz, tuotantoassistenttina Tiina Paaso ja tiedottajana Maaria Rousu.

  • Unikudelmia-näyttely on lähtenyt Oulusta kiertomatkalle kesällä 2017.

    Unikudelmia oli ensi kerran esillä kulttuuritalo Valveella, Valvegalleriassa 22.4.–16.7.2017 (14 500 kävijää). Osia näyttelykokonaisuudesta oli esillä Kiimingin Syke-talolla 4.8.–2.9.2017.

     

    Näyttelykiertue

    Helsinki, Annantalo, 15.9.–17.12.2017 (23 260 kävijää)
    Kotka, Merikeskus Vellamo, 26.1.–8.4.2018 (7 516 kävijää)
    Tampere, Lastenkulttuurikeskus Rulla (Kulttuuritalo Laikku), 28.4.–23.9.2018 (13 464 kävijää)
    Hyvinkää, Villa Arttu, 29.1.–22.3.2019 (2 452 kävijää)
    Nurmijärvi, Galleria Ville (pääkirjasto), 16.4.–19.7.2019 (5 174 kävijää)
    Hämeenlinna, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, 1.8.–3.11.2019 (9 105 kävijää)
    Raahe, Galleria Myötätuuli, 13.11.2019–15.1.2020 (915 kävijää)
    Oulu, Valvegalleria, 25.4.–7.6.2020 (peruuntui koronavirustilanteen vuoksi)
    Oulu, Valvegalleria, 3.5.–6.6.2021 (4 518 kävijää)
    Helsinki, Kanneltalo, 16.3.–26.4.2024 (9 000 kävijää)
    Kajaani, Kainuun Museo, 2.6.–6.10.2024 (5 496 kävijää)
    Hämeenlinna, Museo Skogster, 14.2.–19.10.2025

    Näyttely on suunniteltu kiertäväksi ja se mukautuu erilaisiin tiloihin. Näyttelyn vuokra-aika on noin 2–6 kk sopimuksen mukaan.

    Lisätietoja, vapaat näyttelyajat ja varaukset: koordinaattori Tiina Paaso (etunimi.sukunimi@ouka.fi, p. 040 536 9282)