YSTÄVÄ JOELLA
Näyttely ja nukketeatteriteos
22.4.–4.6.
Valvegalleria
Vapaa pääsy
Näyttely avoinna ma–pe klo 15.30–20 ja la–su klo 10–20
(HOX! Viikolla 18 näyttely avoinna ma - pe jo klo 10 alkaen!)
Ryhmille myös ma–pe klo 9–15.30
Aukioloissa on muutamia poikkeuksia, jotka löytyvät täältä
Ryhmävaraukset 5.4. alkaen täällä
Lapsi asuu viimeisessä talossa ennen siltaa. Sillan alla joki virtaa kohti merta. Lapsi vaeltaa joen yläjuoksulle kohdaten niin kaislikon piilossa touhuavan nokikanan kuin lumpeenkukilla kellivän kesän lämmön ja ystävän odotuksen. Odotus palkitaan ja lapsi hyppää ystävänsä kanssa leikkimään ihmeelliseen ulpukkamaailmaan.
Uusi ja ennennäkemätön Ystävä joella -näyttely on lämminhenkinen ja kokemuksellinen teos joen rannan elämästä ja ihmeistä. Näyttelyvieras saa kuljeskella merenrannan ruovikon reunamilta aina yläjuoksun lempeään ulpukkamaailmaan. Kävijä voi halutessaan osallistua näyttelyssä olevien yksityiskohtien liikutteluun.
Ystävä joella -näyttelyn ovat toteuttaneet nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Elina Lajunen, lavastaja ja nukketeatteritaiteilija Johanna Latvala, nukenrakentaja Laura Hallantie, säveltäjä ja nukketeatteritaiteilija Roosa Halme, valosuunnittelija Sisu Nojonen ja kirjailija Reetta Niemelä.
Näyttely pohjautuu lastenkirjantekijöiden Reetta Niemelän ja Karoliina Pertamon samannimiseen kuvakirjaan. Kokonaisuus on rakennettu vahvasti kierrätysmateriaaleja käyttäen. Kirjan lailla teos pohtii luonnossa olemista, siihen sulautumista. Teos on ylistys lapsuuden luontokokemuksille ja mielikuvitukselle.
Näyttelyn ja esityksen toteutusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus, Oulun lastenkulttuurikeskus, Svenska kulturfonden, Aura of Puppets, Turun kaupunki sekä Kulttuurikeskus ARX.
Reetta Niemelä on rakastettu ja palkittu lastenkirjailija. Niemelä pohtii teoksissaan usein ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta ja antaa tilaa eläinten ja kasvien kokemukselle ihmiskeskeisyyden sijaan. Keväällä 2023 viisikymmentä vuotta täyttävä kirjailija halusi juhlistaa vuotta tavalla, joka toisi yhteen laadukasta lastenkirjallisuutta ja visuaalista sekä esittävää lastenkulttuuria ja tavoittaisi mahdollisimman paljon lapsia kulttuurin ääreen omaehtoisella tavalla. Niemelä esitti nukketeatteritaiteilija Elina Lajuselle kutsun tulla uuden teoksen ohjaajaksi. Lajunen vastasi kutsuun ja kokosi työryhmän. Näin syntyi Ystävä joella -kokonaisuus.
Ystävä joella -näyttelyn voi kokea aivan erityisellä tavalla Loiskis ja kimallus! -nukketeatteriesityksessä, Keskellä joki kaartelee -barokkikonsertissa sekä opastetuilla näyttelykierroksilla. Sydämellisesti tervetuloa mukaan!
HIRVI, HEVONEN JA KAVERIT
Emmi Jormalaisen kuvitusnäyttely
22.4.–4.6.2023
Kahvila Valveen Paljetti
Avoinna kulttuuritalo Valveen aukioloaikojen mukaisesti
Vapaa pääsy
Mikä eläinhahmo haluaisit olla? Mihin lähtisit, jos voisit matkustaa minne vaan maailmassa? Hirvi, hevonen ja kaverit -näyttelyn eläinhahmot kulkevat maasta ja kaupungista toiseen. Teoksissa käydään Islannissa, Budapestissa, Huippuvuorilla ja Taiwanissa. Matkan aikana mukaan tarttuu uusia kavereita.
Monet näyttelyn kuvista ovat syntyneet pandemian aikaan, kun matkustaminen ja ystävien tapaaminen oli mahdotonta. Haaveista ja toiveista voi tehdä totta piirtämällä täydellisen seikkailun itselleen.
Näyttely kokoaa yhteen kuvia Emmi Jormalaisen sanattomista kirjoista. Osa kuvituksissa on esillä alkuperäisinä originaaleina, osa digitaalisina vedoksina. Näyttelyn teokset on alun perin julkaistu kahdessa sanattomassa omakustannekirjassa: Eksyksissä (2019) ja Ystäväkirja (2021).
INVISIBLE CHILD
Näyttely
Sarjakuvagalleria!
22.4.–4.6.
Avoinna kulttuuritalo Valveen aukioloaikojen mukaisesti
Vapaa pääsy
Invisible child -näyttelyssä on esillä Sanni Kemppaisen kuvittamia mielikuvitusmaailmoja ja kuvitettua tarinaa lasten ideoinnin pohjalta. Lisäksi näyttelyssä nähdään lasten kirjoittamia tarinoita ja heidän toteuttamiaan kolmiulotteisia voimahahmoja. Tarinoita voi lukea itse tai kuunnella kuulokkeista lasten kertomina. Näyttely antaa kävijälle mahdollisuuden luoda sisältöä yhteiseen installaatioon.
Näyttely kokoaa yhteen useita kuvitusprojekteja, jotka tehty yhteistyössä eri-ikäisten lasten kanssa. Ideana on ollut ensin suunnitella maailma lasten mielikuvituksen pohjalta, kuvittaa se ja lopuksi tehdä kuvitetusta maailmasta tarina. Inspiraationa on toiminut Taru sormusten herrasta -saaga, johon Tolkien keksi ensin haltiakielen ja sitten vasta tarinan. Projekteissa on ollut mukana 5–11-vuotiaita lapsia.